pellets

Pellets, het nieuwe gezicht in winterwonderland

U hebt er vast wel eens van gehoord. Een klein cilindrisch stuk hout dat wordt gebruikt om een ​​pelletkachel te verwarmen. Maar wat is deze brandstof precies? Heeft het zin om over te stappen van gas- naar pelletkachels? In deze blog leest u alle ins en outs van de pellet.

Wat zijn pelletkorrels?

Wat zijn korrels? Pellets zijn samengeperste cilindrische houtpellets. Het unieke van deze brandstof ligt in de productie ervan. Zo worden gezaagd hout en houtsnippers onder zeer hoge druk verdicht. Deze hoge druk zorgt voor een hoge verbrandingsdichtheid, de meest unieke eigenschap van pellets. Door deze eigenschap kunt u lang genieten van de warmte van uw pelletkachel. Naast de dichtheid hebben pellets nog andere eigenschappen. Bijvoorbeeld dat deze brandstof gemaakt is van 100% natuurlijke grondstoffen. Tijdens het productieproces worden geen kunstmatige stoffen toegevoegd. Houtafval wordt ook gebruikt om pellets te maken. Dit maakt deze brandstof duurzamer dan het gebruik van brandhout. Een andere eigenschap van pellets is dat ze geen ruimte innemen. Aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld brandhout. Vaak is hiervoor hout een aparte schuur nodig, maar een zak pellets kan snel in een kast worden opgeborgen. Bovendien blijft er na van verbranding van een pellet slechts 1% as over. Zo hoeft u de kachel weinig te legen.

Pellets kopen? Waar op te letten

Let bij het kopen van pellets vooral op de kwaliteit. Er zijn veel goedkope pellets op de markt, maar vaak is deze kwaliteit erg controversieel. Om er zeker van te zijn dat de pellets van de juiste kwaliteit zijn, kunt u een kwaliteitsborgingstest doen. Vul de kom met water. Plaats de pellet vervolgens voorzichtig in een kom. Als de pellets drijven, betekent dit dat ze minder dicht zijn dan water. Dit wijst op een slechte kwaliteit. Als de pellet helemaal tot op de bodem zinken, weet u zeker dat hij de juiste dichtheid heeft. Naast het testen van de pellets volgens bovenstaande methode, kunt u voor aankoop ook bij de leverancier navragen of de betreffende pellets het ENplus A1 keurmerk hebben. Dit keurmerk wordt gegeven aan de beste pellets op de markt. Pellets met dit keurmerk zijn uitgebreid getest. Check dit keurmerk altijd voor aanschaf bij elke leverancier.

Los van de kwaliteit wilt u natuurlijk zo goedkoop mogelijke pellets. Op internet zijn aanbiedingen voor pellets te vinden, maar waar moet u op letten bij het zoeken naar de goedkoopste pellets?

Let eerst en vooral op de houtsoort waarvan de pellets gemaakt zijn. Dit kan een groot verschil maken in prijs en kwaliteit. Let ook op de maat van de tas. Hoeveel kilo pellets zitten er in een zak. Tot slot moet u weten dat het bestellen van pellets in bulk voordeliger is dan het bestellen van een enkele zak. Vraag uw leverancier of zij extra kortingen bieden voor bulkaankopen.

Laat een reactie achter