Is duurzaam hout een mythe?

Hout is iets dat iedereen als meubel in huis heeft of als huishoudelijk gereedschap gebruikt. Het is het beste om hout van hoge kwaliteit te gebruiken dat lang meegaat en duurzaam is. Zoek naar deze eigenschappen en je vindt al snel houtsoorten die in ons kleine landje niet te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan Suarhout. Deze houtsoort is geclassificeerd als tropisch hardhout en is afkomstig van specifieke bomen die in de tropen voorkomen. Kijk; een plek waar legale, vooral illegale, houtkap elke twee seconden bossen op voetbalvelden wegvaagt. Ondanks dit verontrustende feit beweren sommige Nederlandse houthandelaren en -fabrikanten dat hun Suarhout duurzaam is gewonnen. Maar bestaat er duurzaam hout of is dit een van de vele fabels die jou als consument verleiden om ​​mooie robuuste tafels te kopen?

Wat is duurzaam hout?

Om de vraag “Is er duurzaam hout?” te beantwoorden, is het belangrijk om eerst de vraag “Wat is duurzaam hout?” te beantwoorden. Er worden twee pijlers gebruikt om te bepalen of een hout duurzaam is. Milieu- en sociale impact. Ecologische impact verwijst naar de mate van druk die houtkap uitoefent op leefgebieden van planten en dieren. De sociale dimensie verwijst naar de mate waarin de belangen van werknemers, bewoners en andere belanghebbenden bij de houtkap worden beschermd. Worden arbeiders goed betaald voor hun werk en hebben bewoners voldoende inspraak in wat er in hun achtertuin gebeurt? Duurzaam beheerde bossen zijn voorbeelden van plaatsen waar zowel de ecologische als de sociale aspecten van houtkap adequaat worden beschermd. De toekomst van mensen, dieren en planten voor huidige en vooral toekomstige generaties is het belangrijkste uitgangspunt. Ja, dus hout is duurzaam beschikbaar. Het enige dat telt is waar het hout vandaan komt en hoe het is verkregen.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van duurzaam hout?

Helaas vertelt het hout ons niet of het duurzaam is verkregen. Er zijn echter een aantal dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw houten meubelen duurzaam zijn geproduceerd. Duurzaam hout is gecertificeerd in de vorm van keurmerken zoals het V-Legal Keurmerk. Met dit certificaat weet je zeker dat het hout duurzaam is gewonnen. Vraag daarom, voordat u een stevige houten tafel aanschaft, aan uw leverancier of hun producten gecertificeerd zijn. Controleer ook de website van de verkoper voordat u koopt. Zijn verkopers bijvoorbeeld transparant over de herkomst van hun hout? Een voorbeeld van een leverancier van alle soorten houten meubelen is Treetop Tables. Een familiebedrijf met meer dan 30 jaar ervaring in alleen hout, wij verwerken en verkopen V-Legal gecertificeerde meubels.

Het is dus geen mythe. Eerlijk en duurzaam hout dat geproduceerd wordt met het welzijn van de planeet in zijn bewoners in het achterhoofd.

1 reactie op “Is duurzaam hout een mythe?”

Laat een reactie achter