Is de portofoon een uitstervend ras?

Portofoons, veel mensen weten van het bestaan, maar slechts weinigen maken gebruik van dit communicatiemiddel. Daarom stellen wij ons de vraag; is de portofoon een uitstervend ras of is het een blijvertje? In deze blog wordt ingegaan op de geschiedenis van de portofoon, de werking en het gebruikersprofiel.

Wat is een portofoon?

Een portofoon is een communicatiemiddel waar je zowel berichten mee kan ontvangen als versturen. Eigenlijk een soort mobiele telefoon. Echter zit er op een portofoon een limiet aan hoever een bericht verzonden kan worden. Dit is per portofoon verschillend. De ene kan kilometers ver berichten verzenden, terwijl de ander maar op tientallen meters goed kan functioneren.

Veel van de techniek dat gebruikt wordt bij de productie van de portofoon vind je terug in de radio. Dit is ook niet gek, want de radio wordt gezien als voorloper van de portofoon. Zo maakte de politie in Australië voor het eerst gebruik van de radio de naast het ontvangen van berichten ook berichten kon versturen. Dit was zo’n succes dat de ontwikkeling al snel overging op een radio die in de hand te houden is; een zogenaamde draagbare radio met zendfunctie. Deze draagbare radio werd steeds compacter en beter, tot dat deze op een bepaald moment is omgedoopt tot portofoon.

Wie daadwerkelijk de portofoon heeft uitgevonden is niet bekend. Dit komt omdat het niet duidelijk is wanneer de radio met zendfunctie exact een portofoon werd genoemd. Dit houden we dan ook maar even in het midden.

De werking van een portofoon

Eigenlijk is de werking van de portofoon erg eenvoudig. Dit gemakkelijke gebruik is ook gelijk één van de voordelen van dit communicatiemiddel. Elke portofoon ziet er anders uit, maar de bediening is veelal hetzelfde. Zo komt het product met een push-to-talk knop, een draaiknop voor het volume en een draaiknop voor de verschillende kanalen.

De push-to-talk knop zegt het eigenlijk al. Deze druk je in wanneer je een bericht wil versturen. Tip: wacht twee seconden nadat je de push-to-talk knop hebt ingedrukt met het inspreken van je bericht. Hierdoor wordt de kans dat je bericht goed ontvangen wordt aanzienlijk vergroot. Ook de volumeknop heeft hier vanzelfsprekend invloed op. Met deze knop bepaal je hoe hard of zacht je de ontvangen berichten te horen krijgt. Dit is bij veel van de portofoonmerken ook direct de uit en aan knop.

Mocht je verschillende kanalen willen gebruiken, bijvoorbeeld omdat je op je werk te maken hebt met verschillende groepen, dan doe je dit met de draaiknop naast de volumeknop. Wanneer je het kanaal veranderd, wordt dit aangegeven door de portofoon.

Tip: de goede werking van een portofoon valt en staat met de juiste oortjes. Koop jouw portofoon accessoires daarom bij een professionele dealer.

De gebruiker van de portofoon

Wie gebruikt er nog een portofoon? Vaak wordt de portofoon gebruikt in het werk. Er zijn verschillende branches waarbij dit communicatiemiddel erg populair is. Neem bijvoorbeeld de horeca. Hier wordt de portofoon gebruikt om onder meer het terras en de bar te managen. Een ander voorbeeld is de beveiligingssector. Hier is een duidelijke communicatie ook van groot belang.

Uit de populariteit van de portofoon in deze branches kunnen we concluderen dat de portofoon nog lang niet is uitgestorven. Sterker nog, de ontwikkeling van de portofoon staat niet stil. Neem bijvoorbeeld de Kenwood TK-3701D, deze portofoon heeft maar liefst 46 kanalen!

Laat een reactie achter