De 3 tips voor brandveilig wonen

Brand, het is nog steeds een nachtmerrie. Gelukkig doen we allemaal steeds meer om brand te voorkomen. Zo wordt steeds meer apparatuur beschermd tegen oververhitting, wordt er in het gemiddelde productieproces steeds vaker gebruik gemaakt van brandwerende materialen en neemt de algemene kennis over brandveiligheid toe. Mocht jij je toch zorgen maken over de staat van jouw woning? In deze blog delen we drie tips om je huis brandveiliger te maken.

Zorg voor de juiste brandbeveiligingsmiddelen

Ruim 76% van de Nederlandse huishoudens heeft een brandalarm. Dat lijkt veel, maar één van de vier huizen waar je in zit heeft geen of een defecte melder. Dit baart ons toch enige zorgen. Brandmelders zijn een van de belangrijkste middelen om beginnende branden te detecteren.

Heb je een groter huis? Dan zijn de koppelbare rookmelders interessant. De rookmelders zijn via wifi verbinding met elkaar te verbinden. Hierdoor worden alle rookmelders tegelijk geactiveerd als er rook wordt gedetecteerd. Zo wordt iedereen in huis gealarmeerd.

Een ander voorbeeld van een middel om te voorkomen dat een beginnende brand uitgroeit tot een grote brand zij de inspectieluiken. Plaats dit luik voor draden en elektriciteit om ze te beschermen in geval van brand.

Raadpleeg regelmatig een deskundige

Ook als je genoeg denkt te weten over brandveiligheid, is het belangrijk om regelmatig een professional te raadplegen. Hij of zij heeft de kennis om u te adviseren en direct actie te ondernemen. Een voorbeeld van een vakman die we aanraden jaarlijks te bezoeken is een schoorsteenveger. Jaarlijks ontstaan ​​2.000 branden door opgehoopt vuil in schoorstenen, met alle gevolgen van dien. Denk ook aan jaarlijkse keuringen van brandblussers e.d. in uw woning. Gebruik brandblussers alleen als het echt nodig is. Het is natuurlijk belangrijk dat dit blusmiddel goed werkt.

Zorg voor de juiste blusmiddelen

Brand voorkomen is duidelijk beter dan blussen. Het is nog steeds belangrijk om voldoende blusmiddelen in huis te hebben om verergering te voorkomen. Een klein praktijkvoorbeeld; een vlam in de pan doof je niet met water. In dit geval is een blusdeken de oplossing. Brandblussers zijn beter zichtbaar bij brand. Weet u niet zeker welke brandblusser je in huis mist? Krijg advies van experts.

Onze bonustip: Weet wat je moet doen bij brand

Brand is gevaarlijk, dat weet iedereen. Toch zijn de meeste mensen niet op de hoogte wat zij moeten doen wanneer er daadwerkelijk brand is ontstaan. Daarom brengen wij je in onze bonustip weer op de hoogte. Zo is het altijd van belang dat je in een ruimte weet waar de dichtstbijzijnde nooduitgang is. Daarnaast is het belangrijk dat je weet waar de blusmiddelen hangen en hoe je deze moet gebruiken. Een keer een brandbluscursus is dus zo gek nog niet.

Laat een reactie achter