2,1 miljoen mensen werken op hoogte

Je kent hem vast wel; de foto van de bouwvakkers in New York die op een ijzeren balk op grote hoogte zitten te lunchen. Dit beeld inspireerde ons om eens verder te duiken in de wonderewereld van het werken op hoogte. Wanneer mag je eigenlijk zeggen dat je op hoogte werkt en moet je hier ook gediplomeerd voor zijn? Welke gevaren zitten hierachter en welke regels moet jij in acht nemen wanneer je deze werkzaamheden verricht? Dit en nog meer lees je in deze blog.

Wanneer werk je op hoogte?

Het werken op hoogte wordt in ons kleine kikkerlandje steeds meer een ding. We moeten namelijk letterlijk steeds meer de hoogte in om iedereen te kunnen huisvesten. Daarnaast moeten al deze grote gebouwen onderhouden worden.

Los van het bouwen en onderhouden van gebouwen kan je bij het werken op hoogte ook denken aan het onderhoud van windmolens en elektriciteitsmasten. Het op hoogte werken komt dus vaker voor dan je denkt. Zelfs zo vaak dat er in Nederland alleen al ruim 2,1 miljoen mensen ieder jaar op hoogte werken.

Er bestaat nog weleens onduidelijkheid over het werken op hoogte. Met name de mening tussen werknemer en werkgever wil nog wel eens verschillen. Daarom pakken wij Vrouwe Justitia eens stevig bij de haren, en zochten we uit wat er eigenlijk in de Nederlandse wet- en regelgeving over dit onderwerp staat geschreven.

Wanneer er op 2,5 meter hoogte wordt gewerkt is er sprake van het werken op hoogte. Hier is de wet duidelijk in. Daarnaast beschrijft de wet ook welke verrichtingen je als werkgever moet treffen wanneer je je werknemers blootstelt aan het werken op deze 2,5 meter hoogte. Dit staat namelijk beschreven in het Artikel 3.16 van de arbowet en komt erop neer dat je als werkgever hekken en leuningen moet plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan tijdelijke dakrandvalbeveiliging.

Wat zijn de risico’s?

Er hangen niet veel risico’s aan het werken op hoogte naast natuurlijk the elephant in the room, namelijk valgevaar. Het vallen van hoogte kan ernstig letsel met zich meebrengen, zoals kneuzing en botbreuken. In het ergste geval kan een val van hoogte zelfs de dood tot gevolge hebben. Ieder jaar overleiden er zo’n 18 mensen aan een val van hoogte.

Wanneer je als werkgever de wet- en regelgeving omtrent het werken op hoogte niet in acht neemt, dan hangen er ook financiële risico’s boven je hoofd. Zo kunnen er bij eventuele controles boetes uitgedeeld worden van minimaal €9.000 en ben je volledig aansprakelijk wanneer je werknemer iets overkomt.

Onderschatting door overschatting

Vaak wordt het werken op hoogte onderschat. Dit komt waarschijnlijk voornamelijk weg omdat het voor vele mensen dagelijkse kost is. Een schilder of glazenwasser weet bijvoorbeeld niet beter dat hij op (grote) hoogte staat te werken. Hierdoor kan het zo zijn dat mensen hun eigen kunnen overschatten en er ongelukken gebeuren. Het is daarom altijd belangrijk dat je jezelf voorbereid wanneer je gaat werken op hoogte. Een voorbeeld van deze voorbereiding is de juist veiligheidsgear, zoals valbeveiliging harnassen of de eerder benoemende dakrandbeveiliging. Met deze gear ben je beter beschermd tegen de het risico op vallen.

Laat een reactie achter